

LNG – Liquefied Natural Gas – är ett bränsle som till cirka 90 % består av metan och till nio procent etan. När naturgas kyls ner till -162° C övergår den från gas till vätska och volymen minskar cirka 600 gånger. Vätskan kan sedan förångas och användas som naturgas. LNG är egentligen inte en produkt i sig utan en lösning för att distribuera naturgas på ett energieffektivt sätt till förbrukare i regioner där det saknas distributionssystem i form av gasledningar. I flytande form kan naturgasen även användas inom nya områden såsom fartygsbränsle eller som fordonsbränsle för tunga lastbilar.
På AGA har vi en stark övertygelse om att vi kan nå uppsatta miljömål i Sverige, Europa och världen. Det handlar om att vi behöver kombinera såväl ny teknik som nya metoder för att åstadkomma en omställning av infrastruktur och energianvändning i en alltmer hållbar riktning. Det är bland annat mot bakgrund av detta som vi valde att investera i Östersjöns och Sveriges första LNG-terminal i Nynäshamn.
AGAs LNG-terminal i NynäshamnAGAs LNG-terminal på Brunnsviksholmen i Nynäshamn togs i drift i mars 2011. Terminalen, som har en lagringskapacitet på 20 000 m3, kan i stor utsträckning tillgodose industrins, sjöfartens och fordonstrafikens behov av flytande naturgas. På terminalområdet finns en hamn där båtar som levererar LNG kan lägga till samt utlastningsramper för lastbilar.
Leveranserna av flytande naturgas kommer i dagsläget från produktionsanläggningar och terminaler i norra Europa. I framtiden kommer leveranserna även att komma från övriga Europa och andra delar av världen. LNG-terminalen är mellanlagring för den flytande naturgasen som fraktas vidare ut till kunderna med tankbil eller via rörledning. Anläggningen förbereds för framtida expansion.