popup arrow pop connector1 pop connector2 pop connector3

AGA Gas AB
Agavägen 54
181 39 Lidingö
Sverige

Tel. +46 8 706 95 00
Fax
E-mail: info@se.aga.com
Normal text  Större text  Extra stor text

Torris

Torr-is (kolsyre-is) kyler eller fryser snabbt dina produkter. Den kan även användas för att hålla produkter kalla eller isiga. Torr-is är koldioxid i fast form, som övergår från fast form till gas och dunstar utan att lämna några spår.

Torr-is har ett brett användningsområde. Under den varma årstiden är den ett smart hjälpmedel för festarrangören eftersom den håller produkterna som bjuds lagom kalla. Den är även ett enkelt hjälpmedel vid avfrostning av frysar. Förutom förvaring kan torr-isen användas som ett serveringshjälpmedel samt till dekoration, t.ex. för att skapa dimma.

Torr-isen har mycket låg temperatur, -78°C. Vid hanteringen måste därför ändamålsenliga skyddshandskar eller annan skyddsutrustning användas. Den får heller inte stoppas i munnen! Den låga temperaturen gör att frysningen sker snabbt.

Torr-is tillverkas i form av pellets med en storlek på 10 mm i diameter och en längd på cirka 20 mm. En annan tillverkningsform är blockis, då varje block förpackas separat i skyddspapper.


Torr-isens egenskaper:

  • Sublimeringstemperatur (smältpunkt) -78°C
  • Ett enkilos torr-isblock har storleken 125 x 27 x 210 mm
  • Specifik vikt cirka 1,4 kg/dm3
  • Av ett kilo torris bildas cirka 530 liter koldioxidgas.


Dry ice