transparant gif
popup arrow pop connector1 pop connector2 pop connector3

AGA Gas AB
Agavägen 54
181 39 Lidingö
Sverige

Tel. +46 8 706 95 00
Fax
E-mail: info@se.aga.com
Normal text  Större text  Extra stor text

AGA – ett av Sveriges mest innovativa företag

AGA är ett av Sveriges välkända ”snilleföretag” – företag som med unika tekniska uppfinningar hjälpte Sverige att bli ett industriland.

AGAs rötter går ända tillbaka till 1904 och grundar sig på en mans, Gustav Dalén, tekniskt genialiska uppfinningar. Han var inte bara en av Sveriges viktigaste nobelpristagare, utan även den ende pristagare som har skapat en industrigrupp.

Industriföretaget AGA (Aktiebolaget Gasaccumulator) bildades 1904. Till en början fokuserade AGA huvudsakligen på acetylengas för järnvägsbelysning. Företaget anställde snart uppfinnargeniet Gustaf Dalén som överingenjör och verkstadschef, och hans uppfinningar gjorde att AGA växte snabbt.

Det var företagets uppfinningar inom fyrteknik – klippljusapparaten 1905, AGA-massan 1906, solventilen och Dalénblandaren 1907 – som skulle komma att diktera företagets framtid.

1909 blev Dalén företagets VD. 1912 skadades Gustaf Dalén allvarligt vid en explosion, och blev blind för livet. Han var fortfarande konvalescent när Kungliga Vetenskapsakademien tilldelade honom nobelpriset i fysik för hans ”uppfinningar av självstyrande regulatorer som i kombination med gasackumulatorer kan användas till att tända fyrar och fyrbojar." Han återfick aldrig synen, men förblev företagets VD i ytterligare 25 år, fram till sin död 1937.

Ett stort antal uppfinningar

Från 1920-talet och framåt var det full fart framåt för AGA, som fortsatte att lansera nya kreativa uppfinningar. Utöver fyrar och radio-TV tillverkade AGA filmprojektorer, avståndsmätare, periskop, hjärt-lungmaskiner, batterier, radiatorer, osv.

Fokus byts till gas

Under 1960-talets senare del koncentrerades AGA:s inriktning till gassektorn. Radio- och TV-produktionen fasades gradvis ut, och större delen av verksamheten såldes till Svenska Philips. Ett antal teknikdivisioner slogs ihop i dotterbolaget Pharos som noterades på börsen 1982. CTC, värmedelen av AGAs verksamhet, såldes till SAAB. Mellan 1978 och 1994 ägde AGA också Frigoscandia, ett företag för frysning och transport av livsmedel. AGA köpte stålkoncernen Uddeholm Group 1985 och ägde det i omkring tio år.

Sedan 2000 ingår AGA i The Linde Group, ett världsledande gas- och teknikföretag med nästan
48 000 anställda i omkring 100 länder.

 

AGAs historia - den mest berömda uppfinningen

Fyrar var AGAs verkliga kärnverksamhet tills AB Pharos såldes i början av 1980-talet. Produktområdet finns fortfarande kvar inom Pharos Marine/Automatic Power, som idag är världsledande inom navigeringshjälpmedel.

Gustaf Daléns mest berömda uppfinning är antagligen solventilen. Den består av en central svärtad, ljusabsorberande stav omgiven av tre blanka ljusreflekterande metallstavar. När dagen gryr absorberar den svärtade staven ljusenergi och får en något högre temperatur än de blanka stavarna. Den blir lite längre än de blanka stavarna, och aktiverar en anordning som stänger av gasen och fyrens ljus.

 

AGAs historia - en svetsningspionjär i Sverige

1902 demonstrerade Gustaf Dalén vid Finnboda varv svetsning med acetylen och syre för första gången i Sverige. 1910 genomförde AGA omfattande försök med stålsvetstråd. 1924 utformade AGA en bågsvetsmaskin som kunde svetsa upp till 15 radiatorer samtidigt. Idag är AGA fortfarande en huvudaktör inom utvecklingen av industriella svets- och skärtekniker.

Företaget har erbjudit utbildning i gassvetsning i sina svenska verkstäder i många år. Redan 1937, när utbildningen överfördes till en ingenjörsskola med 36 elever, hade AGA redan utbildat omkring 1 500 svetselever.

 

AGAs historia - AGA-spisen lever vidare

Mellan 1924 och 1929 utvecklade Gustaf Dalén en värmeeffektiv spis som kunde brinna oövervakad i 24 timmar. AGA-spisen fungerar enligt principen om blå låga, dvs. rökfri förbränning, och dess värmeeffektivitet är oslagbar. 1934 såldes den över hela världen och tillverkades senare i ett tiotal länder. 1957, efter konkurrens från elektriska spisar, upphörde AGA med produktionen.

Det brittiska företaget Rangemaster Group PLC tillverkar fortfarande AGA-spisen. 1931 kostade spisen 130 dollar. Idag får du betala minst 3 000 euro. Men en AGA är fortfarande en ikon bland spisar och är populär hos många kända personer, som Sharon Stone, Kate Winslet och Jamie Oliver.

 

AGAs historia - föregångare till mobiltelefonen och först i Europa med inbyggd högtalare

Gustaf Dalén upptäckte tidigt möjligheten att använda radio som navigeringshjälpmedel. AGAs första experiment med radiosändningar från flygplan utfördes 1915 och 1916, och då utfördes också experiment med radiopejlare för att avgöra riktningen till de luftburna radiosändarna.


Under tidigt 1940-tal började AGA fokusera på mobil radio, som då kallades polis- eller taxiradio. Dessa tidiga system hade en räckvidd på 30 till 60 kilometer. AGA fortsatte att utveckla systemen till 1974, då de såldes till Sonab.

År 1 919 bildade AGA, Asea och LM Ericsson Svenska Radio AB för koncentrera svensk forskning och utveckling inom radioteknik. Radioapparater och grammofoner från AGA etablerades på konsumentmarknaden. 1927 presenterade AGA Europas första nätanslutna radiomottagare med inbyggd högtalare.

1928 köpte AGA Baltic Radio AB och företaget införlivades i AGA:s radioavdelning för att bilda AGA-Baltic AB. Företaget ansvarade för utvecklingen och försäljningen av radioapparater, annan hemelektronik, ljudfilmsutrustning och radionavigeringssystem.

Bland de första i Europa med färg-TV
De första testsändningarna för svensk television genomfördes i Stockholm 1948. År 1952 presenterade AGA sin första TV-apparat med företagets egna färg-TV-system, baserat på ett amerikanskt patent. Det gjorde AGA till ett av de första europeiska företagen som tillverkade färg-TV-apparater. Men när Philips TV-system blev europeisk standard försvann AGAs system ur bilden. 1954 började AGA tillverka svartvita TV-apparater i Gävle. I början av 1970-talet försvann AGAs namn från radio- och TV-apparater när verksamheterna såldes till Svenska Philips.

 

AGAs historia - Europas första fungerande hjärt-lungmaskin

AGA har också tillverkat många olika sorters medicinsk utrustning genom åren. Spiropulsatorn, en kombinerad narkosapparat och respirator, lanserades 1934. AGA Sedator, som lanserades 1937, gav smärtlindring vid förlossningar med hjälp av lustgas. 1952-54, efter tio års forskning och experiment, byggde AGA Europas första och världens andra fungerande hjärt-lungmaskin för hjärtoperationer där hjärtat töms på blod. Den första operationen på en människa utfördes 1954.


Det automatiska laboratoriet AutoChemist lanserades av AGA 1966. Det var en automatisk analysmaskin som kunde utföra 3 000 analyser per timme, något som tidigare utfördes av 100 laboratoriemedarbetare

Hjärnan bakom två nyckeltekniker

1965 utvecklade AGA Thermovision, ett infrarött kamerasystem som ger en synlig bild av ett objekts infraröda ljus. Idag är tekniken en del av FLIR Systems, Inc.

AGAs historia - Gustaf Dalén