transparant gif
popup arrow pop connector1 pop connector2 pop connector3

AGA Gas AB
Agavägen 54
181 39 Lidingö
Sverige

Tel. +46 8 706 95 00
Fax
E-mail: info@se.aga.com
Normal text  Större text  Extra stor text

AGA Gas informerar om gasolsäkerhet


Använder du gasol i husvagnen, båten eller sommarstugan och den har inte varit i bruk under vintern? Då är det bäst att göra en säkerhetskontroll av gasolutrustningen innan den tas i bruk.

- Gasol är ett säkert, miljövänligt och effektivt bränsle bara man vet hur man ska hantera det, säger Anders Rogstedt, affärsområdeschef på AGA Gas. Följer man några grundregler behöver man inte vara orolig.

Så här kontrollerar du gasolutrustningen
  • Kontrollera att alla skarvar är täta med hjälp av såpvatten eller läckagedetektionsspray. Börjar såpvattnet bubbla är det ett tecken på läckage
  • Kontrollera gasslangen. Om du upptäcker sprickor byt ut slangen mot en ny. OBS! Använd alltid slangar som är godkända för gasol och är märkta -30C. Gasolslangar är vanligen orange till färgen.
  • Kontrollera också din tryckregulator som säkerställer att du inte får för högt tryck till din gasolutrustning. I regulatorn finns ett gummimembran som åldras med tiden. Enklast är att byta både tryckregulator och gasolslang med jämna mellanrum t ex vartannat år beroende på hur sol- och väderutsatt din utrustning är.
  • Stäng alltid flaskventilen på gasolflaskan när du inte använder din utrustning så är du säker på att det inte kommer ut någon gas.
  • Placera inte gasolflaskan under grillen när du grillar, eller på inglasade balkonger, med andra ord – utsätt inte gasolflaskan för stark värme.

Om du upptäcker läckage
Gasol är egentligen en luktfri gas men genom tillsats av ett illaluktande ämne är det lättare att upptäcka läckor. Om du upptäcker läckage är det viktigt att genast stänga flaskventilen för att stoppa gastillförseln.

Det är också viktigt att alltid ha god ventilation kring gasolutrustningen.